معرفی انواع عایق‌های ساختمانی

معرفی انواع عایق‌های ساختمانی

مهر 23, 1403
utta

با افزایش استاندارد زندگی، مردم در سراسر جهان به دنبال گزینه‌هایی برای سبک زندگی راحت‌تری هستند. فرقی نمی‌کند یک ساختمان مسکونی باشد یا تجاری و صنعتی؛ در هر صورت راه حل‌های عایق ساختمان پایدار در همه جا تقاضای خود را دارند. عایق حرارتی ساختمان دمای مناسبی در داخلی فضا ارائه می‌دهد و انتقال حرارت بین […]

با افزایش استاندارد زندگی، مردم در سراسر جهان به دنبال گزینه‌هایی برای سبک زندگی راحت‌تری هستند. فرقی نمی‌کند یک ساختمان مسکونی باشد یا تجاری و صنعتی؛ در هر صورت راه حل‌های عایق ساختمان پایدار در همه جا تقاضای خود را دارند.

عایق حرارتی ساختمان دمای مناسبی در داخلی فضا ارائه می‌دهد و انتقال حرارت بین قسمت‌های مختلف ساختمان و محیط اطراف آن را کاهش می‌دهد. همچنین انواع عایق‌های ساختمانی باعث افزایش طول عمر سازه‌های ساختمانی، راندمان حرارتی انعطاف‌پذیر و بهبود کارایی انرژی می‌شوند. از این رو انتخاب عایق مناسب اهمیت بسیار بالایی برای هر ساختمانی دارد و باید بهترین عایق‌ها را برای هر بخش از ساختمان نصب کرد. با توجه به این توصیحات در این مقاله به معرفی انواع عایق‌های ساختمانی می‌پردازیم و برای راهنمای خریدی بهتر، مزایا و معایب هر عایق را شرح می‌دهیم.

اهمیت استفاده از انواع عایق‌های ساختمانی

هدف اصلی استفاده از انواع عایق‌های ساختمانی، کاهش انتقال حرارت و آلودگی صوتی از داخل به بیرون و بالعکس است. انتقالات حرارت، صدا، رطوبت و جریان‌های الکتریکی باعث افزایش هزینه‌های انرژی برای ساختمان می‌شوند و از سوی دیگر آرامش ساکنان ساختمان را بهم می‌زنند.

اگرچه اکثر عایق‌ها در ساختمان‌ها برای مقاصد حرارتی و رطوبتی استفاده می‌شوند، اما این عایق‌ها راه‌حل‌هایی هم برای نگرانی‌های صوتی و آتش‌سوزی نیز ارائه می‌کنند. بدون عایق کاری مناسب در ساختمان خود، باید روی دستگاه‌های گرمایشی و سرمایشی پرهزینه سرمایه‌گذاری کنید که برق، گاز و نفت بیش از حد لازم مصرف می‌کنند. از این رو با بالا رفتن قیمت انواع قبض و ایجاد مشکل در عایق بندی ساختمان، لازم است که عایق کاری با حساسیت بیشتری انجام گیرد و بهترین عایق برای هر بخش از ساختمان انتخاب و نصب شود.

لایه‌های عایق بندی ساختمان

انواع عایق‌های ساختمانی از نظر کاربرد

با عایق‌کاری اصولی ساختمان می‌توان از 45 الی 75 درصد هدررفت مصرف انرژی جلوگیری کرد. در نظر داشته باشید دسته‌بندی‌های متفاوتی از انواع عایق‌های ساختمانی وجود دارد که استفاده کاربردی و صحیح از آنها می‌تواند باعث کاهش مصرف انرژی ساختمان شود و بالعکس استفاده نادرست از این نوع مصالح می‌تواند به سلب آرامش ساکنین و همچنین همسایگان منجر شود. از طرفی باید دقت داشته باشید که عایق‌های باکیفیت خریداری شده و به‌صورت درست و اصولی نصب شوند. در غیر این صورت سالانه هزینه زیادی برای تعمیرات و ترمیم عایق‌های ساختمانی هزینه خواهید کرد. در ادامه انواع عایق ساختمانی را در دسته بندی‌های حرارتی، صوتی، رطوبتی و الکتریکی را شرح می‌دهیم و بهترین عایق برای هر از این تقسیم بندی‌ها را مشخص می‌کنیم:

عایق‌های حرارتی ساختمان

عایق‌های حرارتی، یکی از مهم‌ترین انواع عایق‌های ساختمانی هستند. عایق‌های حرارتی در برابر گرما مقاومت ایجاد می‌کنند تا دمای داخل را در زمستان و تابستان مطلوب نگه دارند. به این ترتیب با کاهش حرکت انرژی حرارتی بین فضای داخلی و خارجی ساختمان، هزینه‌های انرژی موردنیاز کاهش پیدا می‌کند.

عایق‌های حرارتی برای ساخت‌وساز ساختمان امری اساسی هستند. زیرا انتقال حرارت را از طریق دیوارها، سقف‌ها، کف و سایر قسمت‌های ساختمان به محیط اطراف محدود می‌کنند تا از هدررفت انرژی جلوگیری شود.

عایق بندی حرارتی ساختمان

پشم شیشه

پشم‌شیشه یک ماده عایق حرارتی ساخته شده از الیاف شیشه‌ای است که با استفاده از چسب، بافتی شبیه به پشم چیده شده دارد. این فرایند تعداد زیادی حباب هوای کوچک را بین شیشه به دام می‌اندازد و این حباب‌های کوچک هوا باعث فراهم شدن خواص عایق حرارتی بالایی می‌شوند. پشم‌شیشه به‌صورت رول یا اسلب با خواص حرارتی و مکانیکی متفاوت تولید می‌شود تا کارکردهای مختلفی در عایق کاری ساختمان از خود نشان دهد.

عایق حرارتی پشم‌شیشه برای عایق‌کاری انواع سطوح استفاده می‌شود از جمله:

  • سطوح صاف
  • ساخت سوله
  • سازه‌های صنعتی
  • سازه‌های ساختمانی
  • ساخت دیوار پرده
  • کاشی‌های سقفی
  • تأسیسات لوله‌کشی
  • کانال‌های هوایی
  • مخازن
  • خطوط لوله‌های گرم
  • سیستم‌های سرمایش و گرمایش

پلی‌استایرن (EPS)

عایق حرارتی پلی‌استایرن یک ماده سبک‌وزن با ویژگی‌های عایق درجه یک است. عایق EPS نوعی عایق فوم است که هم در ساختمان‌های مسکونی و هم در ساختمان‌های تجاری استفاده می‌شود. این عایق بر خلاف سایر مواد عایق کرکی بسیار سفت‌وسخت است و به‌عنوان یک عایق، می‌تواند در برابر درجه‌حرارت شدید مقاومت کند و صدا را کاهش دهد.

استحکام مکانیکی و خواص انعطاف‌پذیر  پلی استایرن باعث می‌شود تا این ماده از نظر ایجاد استحکام نیز مناسب باشد و با مقاومت فشاری بالا برای کاربردهای با بار سنگین مورد استفاده قرار گیرد.

عایق پلی‌استایرن جزء عایق‌های سبک‌وزن است که در دو نوع منبسط شده و اکسترود شده در بازار موجود است. این نوع عایق که در دیوارها، سقف‌ها و کف‌ها مورداستفاده می‌شود، به دلیل ساختار پلیمری فروش بالایی در بازار به خود اختصاص داده است.

عایق بندی پلی استایرن

پلی‌یورتان

دلیل اصلی کاربردی بودن سیستم‌های پلی‌یورتان در بخش ساختمان، عملکرد عالی آنها به‌عنوان عایق حرارتی است که بازده انرژی و راحتی داخلی ساختمان‌ها را فراهم می‌کند.

سیستم‌های پلی‌اورتان نتیجه واکنش شیمیایی بین دی ایزوسیانات و پلی‌ال هستند و عایق های پلیمری را تشکیل داده‌اند. پس از چنین واکنشی، یک ماده ایمن و بسیار پرکاربرد ایجاد می‌شود که بسته به ترکیب آن با سایر مواد، خواصی مانند مقاومت، انعطاف‌پذیری، استحکام و عایق را به دست می‌دهد.

مقاومت حرارتی ارائه شده توسط پلی‌اورتان بسته به ضخامت متفاوت است، اما به لطف تکنولوژی پیشرفته، این ضخامت موردنیاز بسیار کمتر از سایر عایق‌های حرارتی است. این اتفاق در مورد عایق پلی یورتان منجر به ایجاد مزایایی در صرفه‌جویی فضا می‌شود.

در تمامی سیستم‌های عایق حرارتی اعم از پلی‌اورتان یا مواد دیگر، نصب صحیح کلیدی است تا نتیجه نهایی به عملکرد حرارتی موردنظر برسد. اگر نصب عایق حرارتی به‌درستی اجرا نشود، ممکن است مشکلاتی مانند نفوذ هوا در فضای خالی یا کثیفی ظاهر شود که از ارائه عملکرد درست عایق جلوگیری می‌کند.

عایق بندی پلی یورتان ساختمان

عایق‌های صوتی ساختمان

عایق‌های صدا نوع دیگری از انواع عایق ساختمانی هستند که برای آرامش افراد خانه و جلوگیری از خارج شدن صوت از خانه به بیرون اهمیت دارند. این عایق‌ها اگر از نوع خوبی انتخاب شوند، صدا را کاملا ایزوله می‌کنند و مانع خروج آن از محیط مدنظر می‌شوند.

یکی از مقرون به صرفه ترین راه‌ها برای بهبود راحتی صوتی خانه، نصب عایق فوم‌های صوتی، پشم معدنی و یا پنل‌های آکوستیک است که در صورت امکان بهتر است در زمان ساخت نسبت به کاربری فضا انتخاب شده و نصب شوند.

اهمیت عایق کاری صوتی ساختمان

پشم سنگ

پشم سنگ که معمولاً به‌عنوان پشم معدنی شناخته می‌شود، ماده‌ای است که معمولاً برای کاهش صدا و عایق‌کاری در محیط‌های تجاری و مسکونی استفاده می‌شود. پشم سنگ به دلیل داشتن ویژگی‌های استثنایی از جمله عایق صدا و ضدحریق بودن، بیش از 60 سال در گستره وسیعی از پروژه‌های ساختمانی مورداستفاده قرار گرفته است.

عایق پشم سنگ از انتقال صدا از طریق دیوارها با بازتاب آن به سمت دیگر جلوگیری می‌کند. ترکیب متراکم الیاف پشم معدنی مانع نفوذ نویز به سطوح می‌شود و آن را در یک منطقه خاص نگه می‌دارد. این ماده را می‌توان به دیوارها، سقف و کف داخلی و خارجی نصب کرد و نحوه نصب آن هم به نوع فضایی که با آن کار می‌کنید بستگی دارد.

استفاده از پشم سنگ برای عایق کاری ساختمان

فوم‌های صوتی

فوم‌های صوتی یک فوم سلول باز است که برای عایق صدا استفاده می‌شود. این فوم‌ها به‌منظور کاهش نویز یا کنترل نویز، دامنه امواج صوتی موجود در هوا را کاهش می‌دهند. فوم آکوستیک از جمله فوم‌های صوتی است که می‌توان آن را در چندین رنگ، اندازه و ضخامت مختلف ساخت.

این فوم‌های صوتی یک ماده سبک‌وزن هستند که از پلی‌اورتان (پلی اتر یا پلی‌استر) یا فوم ملامینه اکسترود شده ساخته شده‌اند و به دیوارها، سقف‌ها، درها و سایر سطوح در یک اتاق وصل می‌شوند تا فضاهای پر سروصدا، ارتعاشات و اکو را کنترل کنند.

پنل‌های آکوستیک

پنل آکوستیک تخته‌ای است که از مواد جاذب صدا ساخته شده و برای عایق صدا طراحی شده است. هنگامی که بین دوجداره بیرونی، پنل آکوستیک صدا قرار می‌گیرد، دیوار متخلخل می‌شود. بنابراین، وقتی صدا از یک پنل آکوستیک عبور می‌کند، از شدت نویز آن کاسته می‌شود. این نوع عایق‌ها با خاصیت ضدحریق در سالن‌ها، اتاق‌های سمینار، کتابخانه‌ها، دادگاه‌ها و هر جا که نیاز به عایق صدا باشد مانند جعبه‌های بلندگو نیز استفاده می‌شوند.

استفاده از فوم های صوتی

عایق‌ های رطوبتی ساختمان

عایق‌ های رطوبتی ماده‌های پیش‌ساخته هستند که به‌صورت مایع، رول یا ورق، تولید می‌شوند. یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که در اکثر ساختمان‌ها افراد با آن مواجه می‌شوند وجود رطوبت است که باعث می‌شود سازه‌های ساختمان به طور جبران‌ناپذیری آسیب ببیند. ازاین‌رو، عایق رطوبتی باید در تمامی قسمت‌های ساختمان که در معرض رطوبت هستند انجام شود. البته راه‌های مختلفی برای عایق‌کاری ساختمان وجود دارد که رایج‌ترین آنها تا سال‌های اخیر، عایق‌کاری با ایزوگام بود. اما با پیشرفت تکنولوژی عایق‌ها، اخیراً مهندسان به این نتیجه رسیده‌اند که با مواد پلیمری و پلی‌اورتان می‌توانند عایقهای رطوبتی جدیدتر و مقاوم‌تری تولید کنند. برای توضیح بیشتر در ادامه انواع عایق رطوبتی ساختمان را معرفی می‌کنیم:

عایق‌ های رطوبتی پلیمری نانو

عایق رطوبتی نانو یکی از انواع عایق های رطوبتی، یک نوآوری در دهه‌های اخیر است که از ذرات ریز برای آب‌بندی حتی کوچک‌ترین ترک‌ها و شکاف‌ها استفاده می‌کند و پوشش بادوام و ماندگاری را تشکیل می‌دهد. فناوری عایق رطوبتی نانو نه‌تنها شکاف‌ها را پر می‌کند، بلکه عناصر خارجی را نیز مسدود می‌کند و به طور مؤثر از رطوبت، آلاینده‌ها و رشد قارچ جلوگیری می‌کند.

درحالی‌که روش‌های سنتی باگذشت زمان ضعیف می‌شوند، عایق های رطوبتی نانو خواص محافظتی خود را برای سال‌ها حفظ می‌کنند. برای تعمیر نشتی در کف و دیوارهای مسکونی، محافظت در برابر آسیب‌های طولانی‌مدت محیطی به‌شدت توصیه می‌شود.

ذرات نانو بر خلاف پوشش‌های سنتی، بسیار مقاوم هستند و در برابر نور UV و دماهای شدید مقاومت می‌کنند.  از طرفی استفاده از عایق‌ های رطوبتی پلیمری نانو آسان است و از فلزات، چوب، بتن و سایر سطوح برای طولانی‌مدت محافظت می‌کند. این نوع از عایق های ضد رطوبتی بهترین عملکرد را در فضاهایی مانند پشت‌بام‌ها، استخرها، آشپزخانه‌ها، سرویس بهداشتی‌ها و سایر فضاهای ساختمانی دارد.

با توجه ‌به اهمیت عایق‌های رطوبتی ساختمانی در بهینه‌سازی و کاهش هدررفت انرژی، عایق‌کاری سطوح مختلف ساختمان از الزامات ساخت‌وساز استاندارد است. شناخت مزایا و معایب انواع متریال عایق‌کاری و سپردن انتخاب و نصب عایق‌های مورداستفاده در ساختمان به افراد ماهر و باتجربه، سبب کسب نتیجه مطلوب می‌گردد. در این بین عایق رطوبتی نانو در سایت ماندانا پلیمر، با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا، بهترین نوع عایق رطوبتی در بازار محسوب می‎شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این محصول و بررسی انواع عایق رطوبتی نانو پیشنهاد می‌کنیم سری به صفحه محصولات ماندانا پلیمر بزنید.

عایق نانو پلیمر ساختمان

عایق رطوبتی قیرگونی

عایق‌ های رطوبتی قیری به‌منظور حفاظت از ساختمان‌های مسکونی و تجاری طراحی شده‌اند. قیر ماده‌ای است که از مایعات آلی تشکیل شده و بسیار چسبناک و ضد آب است. این عایق برای تثبیت قیر روی سطوح از ورقه‌های گونی استفاده می‌کند و بیشتر برای عایق کردن پشت‌بام‌ها، پی‌های ساختمان و سرویس‌بهداشتی‌ها به کار گرفته می‌شود.

عایق بندی با قیرگونی

عایق رطوبتی ایزوگام

عایق رطوبتی ایزوگام پوششی مناسب در برابر نفوذ رطوبت است. ایزوگام نوعی ورقه‌های پیش‌ساخته است که از قیر تقویت شده با پلیمر که توسط الیاف شیشه‌ای پوشیده شده است تولید می‌شود. این ماده سال‌هاست که جایگزین قیر برای پوشش قسمت‌های مختلف ساختمان‌ها از جمله پشت‌بام، استخر، سرویس بهداشتی و غیره شده است.

عایق‌های الکتریکی ساختمان

کاربری عایق‌های الکتریکی به گونه‌ای است که جریان الکتریکی را به محیط اطراف منتقل نمی‌کنند. برخی از مواد رایج عایق الکتریکی که می‌توانید عایق بندی ساختمان را با آن‌ها انجام دهید، عبارت‌اند از پلاستیک، سرامیک و غیره. انتخاب هر یک از این مواد به الزامات کاربرد، شرایط کار سیم‌های برق و ملاحظات محیطی بستگی دارد. در نظر داشته باشید که هر چند انتخاب عایق الکتریکی مناسب بسیار اهمیت دارد، اما خطاهای الکتریکی می‌توانند غیرقابل‌پیش‌بینی باشند؛ به این معنا که ممکن است هر آن هر اتفاق الکتریکی به طور غیرمنتظره رخ دهد. بااین‌حال، بسیاری از مشکلات الکتریکی قابل‌پیشگیری بوده و با تعمیر و نگهداری منظم قابل‌کنترل هستند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با این نوع عایق‌ها، انواع عایق الکتریکی را با هم بررسی می‌کنیم:

عایق‌های الکتریکی پلاستیک

پلاستیک‌ها با خواص الکتریکی عالی، از عایق بودن کامل تا رسانای الکتریکی، یک ماده ضروری در صنایع برق و الکترونیک هستند.

پلاستیک‌های اصلاح نشده خواص عایق الکتریکی ذاتی دارند. این پلاستیک‌های عایق الکتریکی، از مقاومت بالایی برخوردار هستند و از این رو در برابر جریان الکتریکی کاملاً مقاوم هستند. این نوع عایق‌ها معمولاً در کاربردهای مختلفی به‌منظور جلوگیری از هدایت الکتریکی که به طور بالقوه می‌تواند به افراد یا اموال آسیب برساند استفاده می‌شود. پلاستیک‌های عایق الکتریکی به طور گسترده در کاربردهایی مانند کلید، اتصالات نور، سیم‌کشی برق و برد مدار به کار گرفته می‌شوند.

عایق‌های پلاستیکی برای عایق بندی الکتریکی ساختمان

عایق الکتریکی سرامیک

عایق‌های سرامیکی در طیف گسترده‌ای از سیستم‌های الکترونیکی، از جمله شبکه‌های توزیع برق و دستگاه‌های تلفن همراه استفاده می‌شوند. عایق الکتریکی سرامیک به دلیل خواص عایق‌کاری عالی و دوام مکانیکی قوی انتخاب شده‌اند. عایق‌های سرامیکی معمولاً در خطوط برق، کابل هم‌مِحوَر و بردهای الکترونیکی یافت می‌شوند؛ جایی که نقش مهمی در جلوگیری از مسائلی مانند تداخل الکترومغناطیسی، خطرات آتش‌سوزی، نوسانات برق و اتصالات برق دارند. به همین خاطر عایق‌های سرامیکی برای حفظ پایداری و ایمنی الکتریکی بسیار ضروری هستند.

عایق‌های سرامیک ساختمان

عایق‌های ساختمانی، انتخابی آینده نگرانه برای ساخت و ساز

ما در این مقاله به انواع عایق‌های ساختمانی و هرکدام از دسته بندی این عایق‌ها پرداختیم. به‌صورت کلی می‌توان گفت بهترین روش عایق‌کاری ساختمان روشی است که در آن ساختمان از نظر رطوبت، حرارت و صوت به مقاومت بالایی برسد. هرکدام از عایق‌های گفته شده که مورد بررسی قرار گرفتند، دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و می‌توانند در محیط‌ها و ساختمان‌های مختلف مورداستفاده قرار بگیرند.

در یک فضای مسکونی و یا تجاری، عایق ‌کاری رطوبتی سقف و به دنبال آن دیوارها، کف‌ها و لوله‌های آب بسیار مهم است. در ساختمان‌های تجاری بزرگ، درها، آشپزخانه‌ها، حمام‌ها و لابی‌های ورودی نیز باید به‌خوبی عایق‌بندی شوند تا از آسیب‌های ناشی از شرایط مختلف جلوگیری شود و هزینه تعمیر کاهش یابد. به عبارتی عایق کاری رطوبتی اصولی نه‌تنها می‌تواند آسایش را فراهم کند، بلکه می‌تواند هزینه‌ها را نیز کاهش دهد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد عایق‌ها به خصوص عایقهای رطوبتی پیشنهاد می‌کنیم به بخش محصولات سایت ماندانا پلیمر مراجعه فرمایید و در صورت تمایل جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع عایق های رطوبتی با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

shape
دسته بندی نشده

برچسب ها:

ارسال دیدگاه:

aparat

جدیدترین ویدئوها از نحوه تولید و استفاده از محصولات ماندانا پلیمر را ببینید.

ورود به کانال آپارات

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای ماندانا پلیمر محفوظ است | طراحی و توسعه توسط شرکت یوتا